Spiderplot - Vælg din egen

I denne undersøgelse kan du selv vælge din smagsgenstand, som du kan lave et spiderplot ud fra ved at bruge dine sanser. 

Undersøgelse: Elevvejledning - vælg din egen

Introduktion 

I denne øvelse skal du lave en sensorisk profilering, kaldet spiderplot. Et spiderplot er en grafisk præsentation, som viser vurdering af intensiteten for forskellige sensoriske parametre for en bestemt fødevare. Du skal smage og vurdere seks forskellige smagsprøver ud fra seks sensoriske parametre på en skala fra 0 – 5, hvor 0 er ikke eksisterende, og 5 er meget intens.  

Denne smagning er individuel, så I skal smage hver for sig uden at snakke sammen eller vise jeres klassekammerater, hvad I mener om smagsprøverne. 

  

Formål

Formålet med øvelsen er, at du skal vurdere smagen på seks forskellige smagsprøver ved den sensoriske metode, kaldet for flavour profil. 

  

Materialer

  • 1 glas med vand.
  • 1 tallerken med smagsprøver.

  

Fremgangsmåde

  1. Smag på alle smagsprøverne
  2. Find i fællesskab ud af hvilke seks sensoriske egenskaber I forbinder med at være fremtrædende i de smagsprøver, I skal til at smage på. Skriv dem i hvert hjørne i det tomme spiderplot nedenunder. Det kan f.eks. være ét ord, der beskriver aromaen, ét ord, der beskriver teksturen, to ord, der beskriver grundsmagene og to ord, der beskriver flavouren. I kan finde inspiration til de sensoriske egenskaber i Ordliste - De 6 egenskaber fordelt ud på 5 forskellige kategorier.
  3. Når I er blevet enige om seks sensoriske egenskaber, så̊ smag igen på smagsprøven og vurder de seks forskellige smagsprøver på en skala fra 0-5, hvor 0 er ikke eksisterende, og 5 er meget intens. Markér dit svar i spiderplottet. Mellem hver smagsprøve skal du skifte farveblyant. På den måde kan du få kende forskel på dine smagsprøver.  
  4. Det er vigtigt, at du tager en tår vand mellem hver smagsprøve, så du kan få renset dine smagsløg.
  5. Efter du har smagt på alle smagsprøver, skal du lave en streg fra punkt til punkt. Se eksempel på spiderplot med vurdering af brød nedenunder. 

  

Eksempel på spiderplot med vurdering af brød

Eksempel på spiderplot med vurdering af brød.

  

Spiderplot

Markér dit svar i spiderplottet: 

Blankt spiderplot som skal udfyldes.

 

Hvilke smagsprøver var mest forskellige? Og hvorfor? 

 

 

Hvilke smagsprøver var mest ens? Og hvorfor? 

 

 

Var der noget i undersøgelsen, som du blev overrasket over? Hvis ja, hvad og hvorfor? 

 

 

Hvilken smagsprøve syntes du smagte bedst, og hvilken smagsprøve syntes du smagte værst?