Spiderplot - Frikadeller

I denne undersøgelse skal du smage på forskellige slags frikadeller og bruge din sanser til at lave et spiderplot. 

Undersøgelse - Elevvejledning - Frikadeller og plantedeller

Introduktion 

I denne øvelse skal du lave en sensorisk profilering, kaldet spiderplot. Et spiderplot er en grafisk præsentation, som viser vurdering af intensiteten for forskellige sensoriske parametre for en bestemt fødevare. Du skal smage og vurdere frikadeller, plantedeller og frikadeller/plantedeller ud fra seks sensoriske parametre på en skala fra 0 – 5, hvor 0 er ikke eksisterende, og 5 er meget intens.  

Denne smagning er individuel, så I skal smage hver for sig uden at snakke sammen eller vise jeres klassekammerater, hvad I mener om smagsprøverne.

Formål 

Formålet med øvelsen er, at du skal vurdere smagen på seks forskellige smagsprøver ved den sensoriske metode, kaldet for flavour profil.  

         

Materialer 

  • 1 glas med vand  
  • 1 tallerken med smagsprøverne
                 

Fremgangsmåde

  1. Du skal vurdere seks forskellige smagsprøver på en skala fra 0-5, hvor 0 er ikke eksisterende, og 5 er meget intens.  
  2. Smag på smagsprøverne én ad gangen, og vurder smagsprøven. Markér dit svar i spiderplottet. Mellem hver smagsprøve skal du skifte farveblyant. På den måde kan du kende forskel på dine smagsprøver.  
  3. Det er vigtigt, at du tager en tår vand mellem hver smagsprøve, så du kan få renset dine smagsløg.  
  4. Efter du har smagt på alle smagsprøver, skal du lave en streg fra punkt til punkt. Se eksempel på spiderplot med vurdering af brød nedenunder.

Eksempel på spiderplot med vurdering af brød

Markér dine svar i spiderplottet:

 

Hvilke smagsprøver var mest forskellige? Og hvorfor? 

 

 

Hvilke smagsprøver var mest ens? Og hvorfor? 

 

 

Var der noget i undersøgelsen, som du blev overrasket over? Hvis ja, hvad og hvorfor? 

 

 

Hvilken smagsprøve syntes du smagte bedst, og hvilken smagsprøve syntes du smagte værst?