Baggrundstekst om planteproteiner
Animalske proteiner vs. planteproteiner
Vi har brug for flere bæredygtige fødevarer, der dels kan afhjælpe nogle af FN’s 17 verdensmål, heriblandt at mindske sult og øge klimaindsatsen, og dels kan sætte skub i den grønne omstilling på fødevareområdet. Ca. 20 % af den globale CO2-udledning kommer fra fødevareproduktionen, hvor særligt produktionen af kød har en høj klimabelastning. Vi skal med andre ord til at spise mere grønt og mindre kød. Det er dog ikke uproblematisk. Skiftet fra kød til planter kræver plantebaserede fødevarer, der er sunde, proteinrige og ikke mindst eftertragtet hos forbrugerne. I sidste ende ligger al magten i dine hænder.
Proteiner er lange kæder af aminosyrer. Aminosyrer dannes inde i cellerne. Vi er i stand til selv at lave langt de fleste aminosyrer til proteinerne, men der er enkelte, som vi ikke selv kan lave. Disse betegnes som essentielle aminosyrer. De essentielle aminosyrer får vi gennem vores mad. Her spiller de animalske fødevarer en stor rolle, da de naturligt indeholder mange af de essentielle aminosyrer, som vi har brug for, mens det kræver lidt mere planlægning at få dækket samme behov fra planterne. Et fuldt dækket behov af alle aminosyrer kaldes en komplet aminosyreprofil.<span data-ccp-props="{"201341983":0,"335551550":6,"335551620":6,"335559739":160,"335559740":257}">
Man opdeler proteiner i komplette og ikke-komplette proteiner, når man snakker om kost og ernæring. De komplette proteiner indeholder alle de essentielle aminosyrer i de mængder, som vi har brug for. Modsat gælder det for de ikke-komplette proteiner, der enten har et for lavt indhold af de essentielle aminosyrer, eller helt mangler nogle af dem. Spiser man udelukkende plantebaseret, skal man derfor i højere grad være opmærksom på at spise varieret og få dækket de essentielle aminosyrer i de rigtige mængder. Et eksempel på aminosyrer, som vi skal være opmærksomme på, er vitamin D3 og B12, som vi får fra bl.a. fisk.<span data-ccp-props="{"201341983":0,"335551550":6,"335551620":6,"335559739":160,"335559740":257}">
Læg mærke til at nøgleordet her er en varieret kost, hvor man f.eks. kan kombinere flere forskellige typer af planter og små mængder af animalske fødevarer. Der findes dog enkelte planter, som naturligt har en komplet aminosyreprofil. Det er bl.a. frø fra Quinoa og Amarantplanter. Modsat vil de fleste bælgplanter ofte mangle eller have lave mængder af den essentielle aminosyre methionin. Spiser man derfor mange bælgplanter, såsom ærter eller bønner, vil man skulle supplere med andre typer af planter, der indeholder methionin. <span data-ccp-props="{"201341983":0,"335551550":6,"335551620":6,"335559739":160,"335559740":257}">
Vi kommer i de følgende forløb og undervisningsmateriale til at skelne mellem planteproteiner og animalske proteiner dvs. proteiner fra dyrene i f.eks. kød eller mælk.<span data-ccp-props="{"201341983":0,"335551550":6,"335551620":6,"335559739":160,"335559740":257}">